Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Sunday, December 28, 2014

ada makna ni



himpunan hadiah dari si senget tu 
baju dengan bunga bunga tak termasuk dalam ni 
malas nak simpan balik nanti . haha 
bunga dah jadi bunga kering . ada tiga kuntum dah 
simpan woo . kenangan tu 

bangle tu dia bagi awal tahun ni 
sebelum menetap kat kl , konon konon macam 
' awak , nanti saya jauh . kalau rindu , tengok bangle ni ' 
wakakakaka , nak gelak . drama sangat ! 
tak sampai 2 hari aku dah lupa pon , hahaha . ok tipu 

rantai tu masa anniversary tahun lepas 
sebelum balik kerja aku jumpa dia 
punya sembang sampai tak perasan dia letak something dalam raga motor 
masa balik tu dia msg suruh tengok dalam raga 
 bawah beg aku , aku jumpa kotak rantai ni 
menangis terharu jugak masa tu 

yang lain lain tu hadiah birthday 
ada yang saja saja bagi 
teringat hadiah handbag yang masa mula mula dia kenal aku dulu 
semangat cari handbag untuk aku . masa tu dia study lagi kat bangi 
tapi handbag tu dah tak dak , ada kisah disebaliknya . haha 


terima kasih noor khairi bin ismail 
untuk semuanya 

* * * 

lagi 3 hari birthday aku 
tu yang throwback semua ni . ada makna ni 
kah kah kah 

;) 


Friday, December 26, 2014

kisahnya


rabu haritu aku tak sihat 
pagi tu boleh bertahan lagi . pi jugak kerja 
lepas beli makan tengahari 
aku dah pening muntah muntah 
ingat nak balik terus ja 
tapi puan faizah tak bagi aku balik , dia nak hantar aku balik 

sebelum balik tu tiba tiba dia kata 
-- kesian la anak sorang ni -- 
terus dia peluk cium dahi aku 
terkejut jugak aku 
agaknya sebab sejak dua menjak ni aku kurang bercakap dengan dia 

hmm . maaf 
bukan sengaja aku buat macam tu 
ada sebab 



Tuesday, December 23, 2014

resepsi F&M


dah selamat majlis adik aku 
harini aku baru start kerja . rasa macam malas malas sikit 
haha 

nah aku belanja sikit gambar masa majlis tu 
sikit ja lah na . tak edit pon lagi . tak larat la . haha 
tengok esok esok aku buat 

* * * 

serius betul muka aku . haha . fokus ! 

hand bouquet ni aku buat sendiri . fresh flower 
hentam sajalah labu 

masa ni aku tengah siapkan pengantin perempuan 
mem ambik alih siapkan adik aku 
yang kanan sekali tu gf adik aku lagi sorang 

haaa . sedap kan kenakan aku 
tau la tinggi pon , sengaja bagi sama level dengan aku 
takpa , sabar . cousin punya pasal kan 
nasib hujan sebab tu aku tak pakai high heels 
kalau dak , kalah dah hampa . wakakaka 

baju ni aku yang design sendiri bunga bunga dia 
haha , saja nak habaq la kan . kot nak tempah dress kawen kat aku 
haha . promot jangan tak promot 
pengapit yang kanan tu cousin aku . yang kiri kawan adik aku 
style kemain cousin aku pakai sport shoes dengan baju kurung 
dia dari kl mai sini dengan ayah dia ( paklong aku ) naik super bike 
pehh . thumbs up ! 

kirinya parents adik ipar aku , yang kanan pulak parents aku 

bertambah sorang ahli keluarga aku . yeay ! 

okey . gambar penutup . sila tutup mata . haha 
beg hitam tu beg duit kenduri . akulah penjaganya 
hahaha . aku jujur okey 
tak masuk poket aku naaaaaaaaaa 

* * * 

yang ni saja gambar yang aku larat upload 
nanti bila rajin , aku upload lain 

tata 


:)



Tuesday, December 16, 2014

majlis kat sri iskandar


hi , im back ! 

penat ke perak haritu pon tak habis lagi 
nah aku share pic masa wedding adik aku 


ni yang depan sekali ni , photographer masa haritu , yang kanan kawan adik aku 
semua orang heran aku baik sangat dengan photog ni 
kawan masa aku kecik dulu aka jiran lama aku . haha 
aku pon tak sangka jumpa dengan dia 
adik aku pon tak cakap dia ambik jiran aku ni , wan namanya 
aku terjumpa masa nak berangkat ke masjid 
dari jauh dia jerit panggil aku 
haha . sorry la wan oi , aku bukan perasan sangat 

nah , tengok hasil kerja tangan dia 
superb ! sangat direkomen 


ahad ni majlis kat rumah aku pulak 
jemput mai na 

:) 



Wednesday, December 10, 2014

dipilih


sepanjang aku dalam kerja kawen ni 
dah banyak aku kena hadap masalah ni 
baju dah tempah , kad dah edar , semua dah siap 
tup tup , tak jadi kawen 
nak bagitau rasa serba salah 
nak ambil baju kawen mesti sedih kan 

beberapa bulan lepas, ada sepasang pasangan 
si pengantin perempuan orangnya tak cerewet lansung 
baik budaknya , selalu tersenyum ja 
bila tanya nak buat baju kawen macam mana 
dia ikutkan saja . sangat senang berkerjasama dengan dia 

harini dia call . majlisnya lusa 
dia cakap dia tak jadi kawen 
ya allah , kesiannya 
dia suruh simpan dulu baju kawen dia 
hmm . aku dapat rasa macam mana perasaan dia 
kalau ambil baju tu , nak tengok 
luluh hati 

bersabarlah adik , jodoh tu ada 
awak insan terpilih untuk hadapi dugaan ni 
insyallah , kalau ada jodoh , lari ke dunia mana pon 
dia tetap untuk awak 



Wednesday, December 3, 2014

realiti hidup


aku ingatkan dalam drama ja 
rupa rupanya wujud jugak dalam realiti 
mana rasa kemanusiaan ? 

bukan tak boleh kita percayakan orang disekeliling kita 
tapi janganlah 100 peratus percaya 
kita taktau apa yang ada di hati orang yang bernama manusia 
kadang kadang , manusia lagi jahat dari syaitan 

minta dijauhkan perkara buruk dari kita 
amin amin amin 

:( 


Monday, December 1, 2014

takmau jumpa dah


lima hari berlalu 
harini baru boleh makan dengan selesa 
kan last entry haritu aku cakap nak cabut gigi kan 
nah , pengalaman aku 

* * * 

sebelum aku buat keputusan nak jumpa doc gigi , 
aku dah tanya semua orang 
dan semuanya cakap tak sakit kat doc yang aku nak pi tu 
mem temankan aku 
ramai sangat orang . doc pon tak sampai lagi 
saja aku pi pagi pagi . rasa fresh sikit 

lepas nama aku kena panggil 
tuhan ja tau bertapa ketaqnya aku 
last jumpa doc gigi masa darjah 2 dulu , haha . lama gila kan 
memang aku paling takut doc gigi 

aku bagitau gigi sebelah kiri aku sakit 
tapi tak tau gigi yang mana satu yang sakit 
atas , bawah , depan , belakang semuanya terasa 
kadang kadang sampai sakit menyucuk dalam telinga 
doc tu cakap geraham bongsu aku berlubang 
memang susah nak cabut sebab duduk belakang sekali 
selalu dia charge rm100 . kalau susah dia charge rm200 
memang tak boleh diselamatkan dah selain cabut 
kalau tak cabut memang akan sakit sampai bila bila 
atau tunggu gigi tu reput sendiri 
puas aku fikir , kalau nak tunggu reput 
sampai ke tua la nanti . takmau lah aku seksa sampai tua 
huhu 

lepas aku setuju nak cabut , dia cucuk ubat kebas 
agak dah betul kebas dia start proses 
pengalaman ngeri aku dah mula 
haha . tobat dah wey . sakit gila kot 
dia pulas gigi aku macam pulas skru sampai patah gigi tu 
serpihan gigi tu masuk dalam kerongkong 
aku telankan saja , kalau tak telan , confirm aku muntah 

lepas gigi tu patah , dia mesin pulak 
bau hangit ja masa dia mesin . agaknya dia belah gusi aku 
darah jangan cakap la . memang banyak 
dia pam darah keluar singki , lepas tu pakaikan aku apron 
aku ni dah taktau nak kata apa 
ubat kebas tu memang dah takdak efek dah 
pejam mata , menangis kat situ jugak 
boleh doc tu kata -- buat apa nangis , bukannya sakit 
banyak la tak sakit . aku yang menanggung rasa macam apa lagi 
pembantu dia suruh aku sabar -- sabar na kak , sikit lagi 
haha . dah macam nak beranak pulak 

lama lepas tu , gigi tu dapat dicabut 
doc jahit gusi aku balik 
masa jahit tu dah tak sakit 
dah setel , terus aku keluar kat mem sambil menangis 
walaupun pembedahan kecil , tapi bagi aku 
macam pi berperang 
dalam hati -- cepatlah habis , cepatlah habis , cepatlah habis 

haha , serius . aku dah takmau jumpa doc gigi lagi . fobia 
bagi orang lain taktau lah kan 
tapi alhamdulillah , aku dah boleh makan dengan senang hati 
nikmatnya dapat makan 

bulan november kali ni penuh dengan kesakitan 
harap tak lalui lagi macam aku lalui bulan ni 
aku ingat aku lemah 
tapi aku kuatkan jugak diri aku 
dan aku berjaya 

yeay ! 

:) 


Tuesday, November 25, 2014

gigi oh gigi


sabtu haritu dah nekad 
nak pi jumpa doc gigi 
rela serah diri dah dia nak cabut pon tak kisah dah 
janji gigi aku lega 
pagi tu bangun pagi terus tak sakit dah 
happy la sebab aku paling tak suka jumpa doc gigi 
memang perangai kan 

malam ni dia sakit balik 
aku dah pantang ais dah pon 
apa masalahnya pon taktau , haih la 
esok kena keraskan hati jumpa doc gigi 
tak sakit pon nak kena jumpa jugak 
biar settle terus , tak payah nak tanggung lagi 
sebulan dah kot 

seksa 

:'( 


Monday, November 24, 2014

kembang


bulan ni saja tiga kali dia balik 
haritu dua bulan sekali baru boleh jumpa 
yeay , balik la kerap lagi 
haha 


test handphone baru katanya 
yeay . dapat jadi orang pertama selfie 
kembang semacam ja muka dua orang ni . kann 
mata aku sebenarnya tengah cari mana letaknya camera dia 
haha , cari tak jumpa 

untung la handphone ribu ribu 
lepas ni boleh mintak iphone 6 kot untuk birthday nanti . huhu 
lepas tu pakat pakat makan rumput buat ulam 

har har har

;)


Friday, November 21, 2014

tak muda dahhh


sedang gigih buang gambar dalam fb 
rasa macam dah tak muda nak tayang semua gambar dalam fb 
haha 


:')




Sunday, November 16, 2014

orang jauh


harini dapat jumpa dia sat 
ada kawan kawan dia sekali 
ada emon , asyid dengan ehsan 

dia jumpa aku kat kedai 
tiga kali dia mai singgah 
sebenarnya aku rindu sangat kat dia 
saja la buat jual mahal sikit . haha 
dia bawak balik awang 
sampai pecah pasu bunga mem dia buat , haha 

dia balik hari , tu yang sat saja jumpa 
takpa , macam tadi pon okey dah 
janji dapat tengok dia okey ka dak 
tu pon dah puas hati 

aku mengaku sejak dua menjak ni asyik berkelai ja 
bukan salah dia pon 
salah aku , aku yang banyak fikir sangat 
lepas tu nak tuduh tuduh 
biasa la . jauh . huhu 

:')


Friday, November 14, 2014

vs.


mem pi PD tiga hari 
tinggal aku sorang kat kedai 
mem wassap aku 
selfie sorang sorang kat tepi pantai lagi ha


aku pon selfie jugak 
tengok ombak kat belakang aku tu 
mengganas lagi haa 



haha 

:') 




Thursday, November 6, 2014

3 hari yang ...


alhamdulillah 
syukur sangat tuhan panjangkan umur aku 
aku asyik ingat nak mati ja haritu 
yalah , menanggung sakit teramat sangat 
sebenarnya takut yang lebih . huhu 

* * * 

3 november 2014 

subuh tu aku rasa nak buang air . tak tertahan sangat 
lepas dah buang rasa macam nak buang lagi 
bila buang , ada sikit ja air bercampur darah 
aku pelik , dah kenapa keluar darah 
aku relax dulu , tapi tangki memang rasa full lagi 
ulang lagi ke toilet 
keluar air sikit dengan darah lagi 
ah sudah , ni bukan normal lagi dah 

pagi tu aku pi kerja pon sama 
asyik ulang ke toilet 
sebab tak tahan sangat , aku cerita kat mem 
masa tu tak sakit , cuma rasa nak membuang ja 
darah keluar pon tak rasa apa apa 

tengahari tu mem bawak aku jumpa doc 
doc tu pon pelik 
'' kalau you kena karang , you takkan duduk relax macam ni 
you mesti sakit punya '' 
doc tu buat surat , minta aku buat ultrasound kat KMC 
ada dia sebut nama doc pakar kat situ 
haha , memang dak la , aku jenis penakut 
aku buat keputusan makan dulu ubat yang doc tu bagi 

lepas makan ubat , keluar darah hitam pekat dengan air kencing 
panik jugak aku 
maybe ubat tu dia cuci pundi kencing 
lepas tu keluar sikit ja darah 
sampai ke malam aku ulang alik toilet entah keberapa puluh kali 
malam tu aku demam 


* * * 

4 november 2014 

pagi tu aku bangun 
macam biasa , nampak toilet dulu 
tapi alhamdulillah dah tak darah dah 
kepala aku pening , badan pon panas 
mc lah satu hari sebab nak drive memang tak larat 

tengahari tu aku sakit kat ari ari 
menyucuk kat bawah , bila buang air rasa senak saluran tu 
darah keluar lagi , takkan makin teruk kot 
aku ingatkan dah nak baik 
mak dengan abah dah suruh pi hospital . aku sendiri yang tak mau 
dah sah sah nanti kena admit . atas pengalaman aku yang lepas 
memang membuatkan aku tak suka hospital 
bila mak tanya , aku okey kan saja . boleh tahan lagi 
menangis aku sorang sorang dalam bilik tahan sakit 
malam tu setiap 20 minit aku buang air 

* * * 

5 november 2014 

pagi tu sakit kat ari ari dah hilang 
aku ingatkan dah sihat 
darah pon dah takdak 
mak dengan abah pon senang hati sikit sebab aku dah okey 
agak pukul 8 pagi , tiba tiba aku sakit pinggang 
macam ada orang pulas pulas buah pinggang aku 
dengan tekadnya aku drive jumpa mem 
sebab mem pesan 
'' kalau sakit sangat , mai kedai , kita pi berubat ''

dah sampai kedai 
aku terus cari bantal , baring . memang tak boleh nak berdiri dah 
mem bawak aku jumpa doc 
aku dah macam orang pantang pi klinik 
semua orang tengok ja . ahaha 
yalah , berkain batik . ikat sanggul tinggi tinggi 
doc tu cucuk antibiotik dengan jarum yang besar gila 

aku dah taktau takut dah masa tu 
yang penting aku nak sihat 
doc tu cucuk kat pinggang , allah . sakitnya tuhan ja tau 
sampai bongkok aku jalan . badan tak boleh nak straight 
doc tu pesan, kalau dalam masa lima hari lepas cucuk ni tak lega 
aku kena mai jumpa dia balik , dia buat surat untuk jumpa pakar 
dia pon taktau samada aku karang atau jangkitan kuman 
doc tu cakap lepas cucuk ni sebelah badan aku akan sakit 

lepas balik dari klinik tu aku dah macam apa lagi 
sakitnya taktau nak cakap 
pusing kiri tak kena , pusing kanan tak kena 
mem urut dari atas sampai bawah , menangis aku tahan sakit 
mem urut aku sampai terlena 

bila aku bangun , semua sakit tu hilang 
cuma rasa bekas cucuk tu lenguh lenguh 
jalan pon slow macam orang lepas pantang 
mak dengan abah ambik aku kat kedai petang tu 

* * *

alhamdulillah 
dah dua hari berlalu 
harini aku dah rasa sihat balik 
leganya , jangan lah ada sakit apa apa yang teruk 

cuma aku kena pantang asid macam tomato dengan kalsium 
kena minum air kosong banyak banyak untuk cuci buah pinggang 
sampai tawar mulut aku minum air kosong banyak sangat 
huhu . tapi takpa . aku takmau ulang lagi sakit ni 
seksa kot ! 
masa sakit macam ni baru terasa bertapa nikmatnya masa sihat dulu 

* * *


terima kasih pada yang ambil berat 
rasa terharu 

:')


Saturday, November 1, 2014

bawaku pergi



bawa aku pergi , pacu laju-laju
kita lari dari realiti
pacu laju lagi , malah kita tak perlu kembali

tengah malam nanti , tolong jangan lupa
jangan mungkir janji , aku dah teruja
sudah cukup lama , aku tunggu saat ini
sejak kali terakhir kau hantar pulang , hidup sungguh sepi 

tolong jangan bilang mama , tolong jangan bilang papa
malah jangan bilang teman karibmu , jangan bilang sesiapa
oh buku merah jangan lupa bawa , moga-moga belum tamat tempoh
kali ini kita pergi lebih lama , pergi lebih jauh 

bila kita pergi , apakan berlaku
siapakan peduli . siapa ambil tahu
hidup kita tempuh . untuk apa saja
tidak kira mana kembara membawa , kita kan bersama 


* * * 

terima kasih sayang 

:) 



Sunday, October 19, 2014

kad kenduri


kad kenduri yang aku designkan untuk adik aku dah siap 
teraaa ! 


sengaja aku blurkan alamat 
woo , bahaya kalau share detail yang peribadi dalam dunia sekarang  
so , sesapa sudi nak mai , pm aku kat fb 
semua dijemput hadir 

kad dah setel print , 
lepas ni baju pengantin , hantaran , bilik pengantin 
baju aku lagi . eh ! haha 

tak sabar walaupun lambat lagi 
rasa macam aku pulak yang nak kawen 

haha 

:) 


Monday, October 13, 2014

pengorbanan


kelmarin masa berkebun dengan puan faizah kat luar 
ada sorang mamat bangla ni naik basikal 
belakang dia galas mesin rumput 
meronda cari rumah yang nak khidmat dia sebagai pemesin rumput 
dia pergi ke setiap rumah untuk bertanya 

bila aku tengok orang yang susah mencari rezeki 
teringat kat seorang makcik tua kat jalan ke rumah aku 
bajunya lusuh , berkain batik , beranak tudung 
gelap kulitnya 

tiap petang masa aku balik kerja 
dia mesti ada tepi jalan depan masjid 
pertama kali aku nampak , aku ingatkan orang gila 
sebab dia duduk atas jalan tak berlapikkan apa lansung 
aku nampak dia susun pelepah pokok kelapa yang dah tua 
esoknya pulak aku nampak dia 'raut' satu satu untuk nak jadikan penyapu lidi 
selepas seminggu , ditepinya penuh dengan penyapu lidi 
tanpa bekas , dia tanggung semua penyapu lidi tu untuk dijual 
bayangkan , dia dah tua , kena angkat semua tu sorang diri 
jauh dia berjalan 

satu hari , aku nampak dia bawak troli kecil 
maybe ada orang yang sedekahkan untuk kesenangan dia 
setiap hari dia akan ada kat depan masjid 
walaupun hujan , tanpa payung dia akan setia dengan penyapu lidinya 
mukanya tak pernah menunjukkan dirinya susah 
sentiasa tersenyum 

ya allah , bertapa cekalnya orang orang ini untuk hidup dibumi mu ya allah 
sedih bila aku fikirkan ada lagi yang susah 
mereka tidak meminta minta 
mereka gunakan segala kudrat yang ada untuk rezeki yang halal 

mereka ini buat aku rasa malu 
malu sebab aku banyak sangat merungut pasal hidup aku 


:'( 


Friday, October 10, 2014

dunia oh dunia


sebelum ni kalau isi minyak rm20 pon dah senang hati 
tahan tiga hari 
sekarang , kalau isi rm20 
jarum macam tak larat nak naik 
tahan dua hari ja , tu pon kalau pi kerja balik kerja 
kalau pi tempat lain , sehari setengah ja tahan 
pehh ! botak camni 

minyak saja beratus sebulan . makan lagi 
job luar pon tak mampu nak tanggung dah 
nak naik motor , hujan pulak sekarang ni 
aku kira bersyukur lagi sebab ada motor , boleh makan kat rumah 

orang lain yang lagi susah tu macam mana lah kan 
pernah ada kes yang buat aku tersentuh hati 

ada pakcik tua , kurus fizikalnya 
naik motor honda bulat 
memang daif sangat motor tu 
dia ke kaunter , dia keluarkan duit syiling dari poket 
'cik, pakcik ada 5 kupang ja . boleh dak nak boh minyak?'
'tak boleh pakcik . banyak tu mana boleh dapat minyak' 
pakcik tu pi balik dekat motor dia , pelan pelan dia tolak motor dia 
tapi alhamdulillah 
ada insan berhati mulia dengar perbualan tu 
dia tolong bayarkan duit minyak pakcik tu 

hmm 

:(


kehadapan masa depan


kehadapan masa depan , 

betul kan . saat bahagia takkan kekal lama 
kenapa ? 
sebab semua orang suka ambil mudah , termasuk aku sendiri 
kita semua fikir 
sekali bahagia , selamanya akan bahagia 

tak 
kita manusia . ada kelemahan 
bila dua orang dalam satu perhubungan 
kena saling memahami . saling melengkapi 
api dengan air 
bukan api dengan api 



Monday, October 6, 2014

pantai merdeka


kaki dah macam nak tercabut 
mengantuk dah ni , tapi up dulu satu entry 

kisahnya petang tadi 
dengan tawakal aku drive pi pantai merdeka 
bukan tak pernah pi 
tapi sebelum ni harap orang ja bawa aku pi mana mana 
kerja aku lena kat sebelah . haha 
tadi , dengan taktau jalan . main redah ja ingat ingat lupa jalannya 
nasib ada waze , dia tak menipu aku 
sampai jugak pantai merdeka 

masa aku sampai panas lagi , aku duduk lepak bawah pokok 
so takdak sapa la lepak kat tembok ni 
mau terbakar kulit , panas , haha 
tapi ada jugak yang mandi manda walaupun air macam berkeladak 


muka pon dah macam apa dah . macam meneran pon ada jugak . haha 
agak pukul 5 baru aku balik 
pasang lagu kuat kuat dalam kereta 
sampai serak suara menyanyi 
punya nak bagi hilang mengantuk 

nanti plan tempat lain pulak lah 
seronok pulak buat camni . tak ganggu sapa sapa lansung 
bercinta dengan waze lah senang 
yang dia tau ' turn right , turn left , go straight ' 
aku salah jalan pon dia okey ja , tak kata apa , dia cari jalan lain 
tak marah , tak gaduh , tak berkelai 

hahaha 

:) 


small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)