Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Tuesday, December 27, 2016

hari cuti


sebelum krismas haritu 
sempat lagi aku meronda kat aman central 
dia punya deco dalam tu . wow sangat . cantik wey 
disebabkan cantik , so layankan ja semua pic aku ni 
hahah , tu yang sebenarnya 


yang berdua dengan mija ni , guard bangla yang tolong tangkapkan 
lawaknya , dia snap macam pro beb 
takdak one two three dah 
kami gerak sikit snap , pandang kiri snap , tunduk snap . KAH ! 
kami dah selesai pon dia dok snap lagi 
kemain over kau pak guard . hahahah 

masa kat guardian pon lawak jugak 
ada sorang mat salleh depan aku , beratur nak bayar 
aku tak perhati pon muka dia 
sampai turn aku , dia tak berganjak pon , sebok nak masukkan duit 
aku letak barang aku , baru dia berenjak sikit 
" eh , dia ni , pi lah tepi sikit , bukan ada orang pon " 
aku nampak dengan ekor mata , dia dok tunggu lagi kat situ 
lama sat , baru dia pi 

dah setel bayar , mija mai dekat aku 
" kak ida , sandro tuu . dia tengok kak ida ja masa bayar tadi "
---- " haaaaaaaaaaa , sapa dia . mana mana ? "
" laa , depan kak ida tadi "
---- " serius , HAHA ! " 

ahahha . bongok kan boleh pulak tak perasan 
aku pusing belakang , sandro ada lagi 
terus haa tangkap gambar 
dia pon baik , senyum ja 
mesti dia pelik sebab masa bayar tu aku buat tak tau ja 
dah nak balik kemain excited wey 
nasib dalam guardian tu ada kami ja 


hahahahaha 

;D 



Tuesday, December 6, 2016

berjimba


hitam dah muka cek 
main panas oi 

aku nak gerak pi KL jumaat malam 
aku mintak tolong KD hantarkan aku 
petang khamis , dia whatsapp 
dia cakap nak singgah aman central sebelum hantar aku kat shahab 
aku okeykan saja sebab bas aku pon pukul 12 tengah malam 
pukul 8 dia call 

kd : wey dah siap ka 
aku : siap pi mana ? 
kd : laa , kata nak suruh aku hantar pi shahab 
aku : weyyy , jumaat malam lah . bukan malam jumaat ! 
kd : hahahahahahahahahahah 

ya tuhan . hahah 
malangnya hari jumaat dia takdak , pojan lah baik hati hantarkan aku 
jebat naik dari kuala perlis , aku naik dari alor setar 
sampai shah alam dalam pukul 6 lebih jugak 
anis dengan kawan dia ambik kami dari sana 

pagi tu singgah breakfast kat s.alam 
rehat sat , pastu jalan jalan kat putrajaya 


malamnya makan kat kampung baru . sedap gila kerabu maggi dia 
nak tunggu meja kosong punya lah lama , dekat sejam 
tapi berbaloi baloi sebab sedap 


lepas makan singgah danau kota , cuci mata 
masa nak pi danau kota , tetiba jelin whatsapp 
cakap nak jumpa , aku suruh dia pi sana 
laju gila dia sampai , haha . naik moto , memang lah 

first time jumpa jelin 
kawan dengan dia dari zaman myspace dulu . tahun 2008 tak salah 
haha . gila lama . tak pernah jumpa 
tapi dapat sembang sambil jalan ja . sebab situ memang ramai orang 
nak lepak pon , dah letih , dari pagi berjalan 

esoknya pagi pagi dah gerak pi sunway lagoon 
alhamdulillah rezeki , dapat tiket murah 
masa dok tunggu jebat , aku dengan anis lepak tepi tiang sat 
tetiba ada brader dj kat situ bawak mic , hala kan ke aku 

"adik nama apa , cari mak hilang ke" 

hahaha . jem , dah la pakai mic . semua orang pandang 
hahahah 


dah setel huha huha 
jalan jalan dalam mall pulak , cari makan 
kepala aku time tu dah sakit gila 
sekarang ni dah tak boleh makan lambat 
mesti nak pitam 

dah balik rumah pon pukul 6 lebih dah 
janji dengan jelin nak lepak sebelum aku balik a.star 
lepas maghrib jelin sampai 
dia kalut cari dalam beg dia , nak bagi something kat aku sebelum balik 
dalam beg dia yang ada pon handsfree , haha 
aku nak buat apa benda tu . takpa lah jelin 
insyallah nanti bila bila boleh jumpa lagi 



:)




Tuesday, November 22, 2016

matpit kah


kisah semalam 
rutin harian aku macam biasa 

tengahari tu , ada sorang laki ada depan pintu kedai 
katanya nak jual kucing , dia suruh aku call adik aku 
aku tanpa rasa prasangka apa apa pon call 
aswad pon setujulah nak jumpa petang lepas dia habis kerja 
lepas tu , laki tu pon balik 

tak sampai 5 minit , dia mai balik 
katanya kalau tak jadi beli kucing pon takpa , tapi bagi dia pinjam rm10 
aku dah tak sedap hati dah 
sebab sebelum ni pon ada orang mai mintak duit jugak 
dalam 3 bulan lepas . aku dah tak ingat rupa macam mana 
aku syak orang yang sama , tapi kali ni dia pakai spek 
aku berkeras jugak takmau bagi 
dia pon berkeras jugak takmau keluar dari kedai 
dia tunjuk ic dia , suruh aku pegang 
memang tak lah aku nak pegang ic orang , nanti jadi apa apa 
aku jugak yang kena . aku snap ja ic dia 

allah , masa tu aku taktau la apa nak buat 
kalau aku bagi , next time mesti dia akan mai lagi 
kalau tak bagi nanti , dia buat apa apa kan naya , sebab rm10 ja 
duit boleh cari , nyawa tak berganti 
aku terpaksa bagi jugak duit tu kat dia 
dah dapat duit tu , dia pon balik 

aku bagitau jebat 
dia dari perlis terus turun alor setar 
tunggu kat kedai sampai aku tutup kedai 
lagipon petang tu ada kucing nak kena mandikan 
nasib ada dia jugak , boleh tolong aku 
huhu 

memang beringatlah selalu kunci pintu lepas ni 
manusia zaman sekarang bukan betul sangat dah 

haish . takut ! 



Sunday, November 13, 2016

apa kena lah


pagi tadi dia call . aku kat kedai 
tengah kemas kat belakang , tak dengar bunyi hp 
semalam pon aku rasa malas nak layan dia 
dia call pon aku tak angkat 

tengahari tu , ingatkan customer 
rupa rupanya dia ! 
gila engkau naik motor dari kuala perlis cari kedai aku 
kalau aku confirm kebas pungkoq oi . haha 
dia pon bukan tau sangat jalan alor setar ni 
bila tanya kenapa tiba tiba mai 
alasan dia sebab aku tak angkat call 
pukul 11 dia call , 12 lebih terpacak depan kedai 

mai pon sat ja . dalam 15 minit 
bila nampak aku dah okey , nak layan dia 
pastu dia terus balik kuala perlis 
gila betul 

:'D



Saturday, November 5, 2016

lepak laut


harini aku cuti 
dah tiga hari dia tanya aku , nak ikut pi kampung dia ka dak 
aku asyik cakap , nantilah aku bagitau lain 
kalau nak , dia ambik aku kat rumah 
dah takdak plan , aku pon ikutkan saja 

aku dah pesan awal awal , jangan tinggal aku sorang sorang 
sampai ja kat kuala perlis . ramai gila orang 
ada pesta air , aku ingatkan biasa biasa saja 
team kampung dia ada dalam game perahu 

aku ingatkan lepak tepi jeti camtu 
sekali dia ajak naik boat 
gila engkau , tak pernah pernah aku naik boat yang tangkap ikan tu 
hahah . terhoyong hayang jugak . seriau aku 
dah la tak pandai berenang 
macam macam dah dalam kepala aku ni 

yang dia tu , punya ikut cakap aku 
sampaikan nak pi tiga langkah kedepan pon bagitau aku 
suruh aku tunggu sat . kalau pi jauh sikit 
dia akan call jugak bagitau dia ada kat mana . kahkah 
ingatkan habis sampai situ ja , rupanya ada lagi 
masa dia naik boat laju sebab nak kena siapkan team dia , 
aku dengar ' nurul , nurul , nurul ! '
aku tengok belakang 
dia buat isyarat suruh tunggu dia setelkan kerja 
hahaha . bagus budaknya 



ni masa aku kat atas boat tangkap ikan tu 
seronok tengok suasana camni 
first time pengalaman join benda camni 

: ) 



Thursday, November 3, 2016

nak ngikut !


hanim kan stay kat sabah 
haritu dia ada ajak aku pi kundasang 
tapi , bagitau lewat sangat . aku tak dapat join 
so , dia ajak kawan husband dia 
last week , depa pon berangkat 

adududu . jeles la woih tengok pic depa 
upload banyak banyak pulak tu . cis cis . hahah 

harini kawan husband dia sampai alor setar 
dia ada belikan aku something 
dia suruh aku tunggu kat airport 
sebab flight dia sampai pukul 8 pagi . gigih aku bangun awal 
tercongok kat airport . hahah 

nak tau dia belikan apa ?
jeng jeng 


woi , apa sweet sangat ni 
hahaha . t-shirt semua orang sama 
peh . tak terlintas dalam kepala aku lansung 
hahaha . gila terharu 

pastu siap ada sticker spain lagi 
patutlah semalam tanya aku minat negara mana 
rupanya pi beli . kahkah 

terima kasih awak awak semua 

:') 


Monday, October 17, 2016

eh !


saja simpan sini 
buat gelak sorang sorang nanti 
haha 

dia memang ditakdirkan untuk terkena selalu 
rasanya banyak kali dah . haha 
padan muka ! 

ni masa sehari sebelum raya haritu 


ni baru tadi . hahahaha 


eh , tak penat ka selalu terkena 
hahahahhaha 
kbye 

:'D

Wednesday, September 28, 2016

syaheed big days


majlis syaheed dah selesai 
meh aku cerita sepanjang 3 hari majlis tu 

* * *

15 sept 2016 KHAMIS - malam berinai 

aku kerja khamis tu 
petangnya anis sampai dari KL 
kami bersiap kat kedai saja lah , tutup kedai pon dah pukul 7 
janji dengan syaheed pukul 8 
temanya baju kedah berkain batik 
aku siap tempah lagi baju aku . haha . excited 

kd dah sampai sana 
semua ikut tema , memang sporting lah sedara mara dia 
so , aku kena inaikan dia 
ingatkan dah setel pengantin , selesai tugas aku 
tapi kena inaikan sedara mara dia semua 
dah la lukis inai pulak tu . haha 


haha . dah la ketaq tangan . takut tak menjadi 
selesai semua nak dekat pukul 12 jugak , baru balik 


dah lama tak pakai tudung bawal 
memang buruk lah kan , haha 

* * * 

16 sept 2016 JUMAAT - majlis nikah 

nikahnya pagi 
aku ambik cuti jumaat dengan sabtu 
senang sikit nak atur masa 
sementara tu , sebelum syaheed sampai 
nah ! aku berangan kat area masjid sat 


hahah 
dengan sekali lafaz , syaheed dah sah bergelar isteri 
tahniah ! bestnya woi ! 


lepas selesai kat masjid , semua beransur ansur lepak kat rumah dia 
ada majlis makan sikit 
yummeh ! 



* * * 

17 sept 2016 SABTU - majlis sanding 

nah sebelum keluar rumah . haha . perlu la ambil gambar dulu 


aku dah tau awal haritu nak kena makan satu khemah dengan YDP Agong 
aku sampai awal , aku duduk khemah biasa dulu 
siap makan nasi seround lagi . kahkah 
bila umum ketibaan YDP Agong , baru aku pindah khemah 
dah la kenyang dah , kena makan lagi sekali 
haha 

Dato Mukhriz dengan isteri beliau pon ada 
muka bersih sungguh , tak kenyang aku nengoknya . haha 
malas la nak tulis panjang panjang 
nah tengok gambar sudah 


ni bapaknya syaheed 


tahniah syaheed ! 
semoga jadi isteri yang solehah 
jaga suami baik baik , duduk sana elok elok 
sedih , takdak geng nak meronda dah kat alor setar ni 

:') 






Saturday, September 10, 2016

aku mendengar


minggu ni ramai pulak yang ada masalah 
wahai kawan kawan ku 
bertabah la 


kita takkan diuji kalau kita tidak mampu 
lain orang lain ujiannya 

kalau aku tak mampu tolong , aku boleh mendengar 
kalau yang tu boleh ringankan masalah orang 

insyallah 

:)



Sunday, September 4, 2016

punca ni






semalam pukul 4 pagi camtu aku terjaga 
biasa lah , tak boleh tidur balik , aku on facebook 
tiba tiba dia tegur , aku buat taktau ja . malas nak layan 
lama jugak aku tak reply , dia dah start tanya kenal ka dak 
aku pon pelik . eh , aku kenal ka 
bila dah dapat tau orangnya , dia call , aku reject call yang kat messenger tu 
sambil tu aku reply lambat lambat 
ada hati dah berjauhan dengan bini , nak mai jumpa aku 
ewwww , baik pi turun ipoh jumpa bini sendiri 

 haih la 

kenal memang kenal . dia muda dari aku 
masa study dulu , tah macam mana dia dapat number aku 
aku sendiri pon taktau . katanya kawan bagi 
setakat msg biasa biasa ja 
masa tu whatsapp tak wujud lagi . haha . tahun 2008 rasanya 
kalau jumpa pon masa nak pi kelas 
terserempak , hi hi bye bye 
penah dia ajak couple masa tu . tapi aku tak tertarik pon dengan dia 
haha . buat taktau ja lah 

aku tak respect lansung orang macam ni 
memanglah mula mula kawan , lepas tu , paham sendiri lah 
takmau lah aku kawan dengan laki orang 
biar single macam ni okey lagi 

jangan cari penyakit 
punca semua ni . hahahaha 



Monday, August 29, 2016

kd masak !


ohoi ! 

tengah sembang dalam group 
kebetulan hanim ada dekat a.setar , next week dia nak balik sabah dah 
tetiba kd cakap ' weh ! jom shellout ! '
dah lama tak berjumpa , semua setuju . tapi bukan kat kedai makan hokey 
semua sepakat suruh kd masak . haha . padan muka dia 
oleh sebab aku tak sama cuti dengan lain lain 
so depa nak buat makan kat tempat kerja aku 
aku okey kan sajoo 

aku offerkan diri nak masak nasi 
dengan gigih aku usung periuk nasi mak aku ke kedai 
syaheed bawak air dengan spaghetti sardine 
hanim bawak bekas makan 

tarraaa ! 


lepas makan , gigih selfie macam biasa 
tak paham kenapa kd asyik ambik pic sebelah macam tu 
efek kurus kot . haha 
aku cakap kat dia ' meh sini aku pegang camera ' 


dan hasilnya aku lagi teruk dari kd ! 
hahahah . jebon sungguh . tetiba ada orang buat lawak 
nasib yang kedua ni okey . pulun buat serius . lepas tu bantai gelak balik 


haha . thank you friends 
kd masak sedap ! spaghetti syaheed pon sedap 
nanti kita berhimpun lagi tau tau tau 
nanti ajak pojan sekali . pojan tengah berpantang 
so tak dapatlah dia join 

i love you ! 


;) 



Thursday, July 14, 2016

anak baru


pojan dah selamat bersalin 
beberapa hari sebelum raya . so nama baby ni nur fitrah 
anak gebu baq hang 


comel kan . ikut muka bapaknya 
aunty aunty pon sibuk jugak haaaaa
sibuk posing 


ciwi dapat anak menakan angkat 

:'D 



Monday, July 11, 2016

cari diri


okey dah boleh sambung balik 
tadi almari sampai , kena kemas baju tukar almari 
huhu 

malam raya kedua , 
faiz mai rumah dengan gf dia . hakim pon ada sekali 
riuh rendah depa bersembang 


* * * 

RAYA KETIGA 

pagi tu takdak plan 
rancangnya nak pi holiday . tapi mek sorang tu cakap berubah ubah 
sat nak pi sat takmau pi 
so , lepas breakfast , sambil lepak lepak depan tv 
tetiba dia cakap jom pi langkawi 
dah la time tu dah nak masuk tengahari 
kelam kabut bersiap kemas beg bagai 
dalam pukul 12.30 tu aku drive pi kuala perlis 
naik kat sana taklah rasa lama sangat dalam feri nanti 


aku dapat tiket pukul 3 
sebenarnya aku buat tau ja pi sana . haha 
sebelum ni orang lain yang uruskan . aku ngikut ja 
kali ni , dah la anis pon tak pernah jejak lagi 
bila dah sampai sana , terus cari motor 
malas lah nak cari kereta , tak dak feel kata orang 
dah dapat skuter , terus kami hala ke pantai cenang 
jalan nak pi sana pon harapkan signboard ja 

dah sampai sana , misi mencari bilik pulak 
kebanyakkan bilik dah full 
ada pakcik memerangkap pelancong , tunjukkan resort yang ada kosong 
tapi faham faham lah kan , cuti sekolah memang mahal 
resort tu sebelah pantai ja . check in pon dah pukul 5 lebih 
petang tu lepak pantai ja . tak larat nak pi mana dah 
bila dah masuk bilik , tv pulak takdak siaran 
lama jugak technician tu tolong perbetulkan 
dalam banyak hal , bilik lah aku rasa ada masalah sikit 
yang lain no problem , lancar 


malam tu aktiviti biasalah area pantai cenang 
jalan cari makan , orang punyalah ramai 
masa masuk dalam mall 
boleh pulak terilap masuk kedai arak , haha 
heran pulak cari coklat tak jumpa , rupanya arak dengan rokok saja 
kedai coklat sebelah dia tu haaa 
pastu boleh pulak takut orang snap gambar sampai kena viral 
GADIS BERTUDUNG MENCARI ARAK 
nampak dak pemikiran yang jauh menyimpang disitu 
lol ! 

esok pulak lepas breakfast dah checkout 
merempit ke skycab 
dalam perjalanan tu , ada pantai sebelah airport 
sempat jugak berhenti snap gambar 


bila sampai kat skycab , waaaa . dah maju 
dulu ada cable car satu ja . tiket pon murah 
sekarang dah ada macam macam jenis 
tiket pon siap buat pakej lagi 
ada skycab , skydome dengan skytrex 
tapi tak pi pon skytrex , anis gayat katanya 


masa kat skydome , depannya ada skrin ala ala roller coaster 
pening aku tengok skrin tu , siap bersenget senget badan 
padahal duduk atas kerusi ja pon . haha 

dah settle skydome , turn skycab pulak 
dengan beg bergalas galas , kami gigih jugak naik atas 
masa naik tu nasiblah cuaca okey lagi 
dapat jugak tengok view yang cantik 


cuma masa nak turun , cuaca berangin siap mendung lagi 
dalam cable car tu , kami naik dengan family cina 
fasih betul dia cakap melayu 
siap cerita kes cable car kena langgar flight bagai 
dah la masa turun tu awan tebal 
bila uncle tu dapat tau aku takut , dia siap hentak kaki bagi bergoyang 
hahahaha . jem betul uncle ni . geram pulak aku 
tapi depa sporting sangat 


settle dah misi naik cable car , sekarang misi mencari coklat pulak 
macam biasa nak senang , aku pi dekat haji ismail group ja 
tak bersesak sangat kat situ 
nak membeli pon selesa 

petang tu hantar motor awal , dapat tiket feri pukul 3.00 petang 
berakhir dah percutian singkat kami 
kalau stay lama sikit , boleh lah pi banyak tempat lagi 
takpa , next time himpun duit lagi 
cari tempat lain pulak 


;) 



small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)