Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Tuesday, April 29, 2014

sabar sat ja naa


semalam tidur dekat gunung bayu 
aku terjumpa something pagi tadi , tapi biarlah 
malas aku nak besar besarkan 
allah kan dah janji 
orang yang sabar , ada ganjarannya 

semalam angkat baju baju dekat kedai lama 
pastu pindah pulak ke kedai baru 
super duper letih , sampai tersandar kat dinding 
pukul 10 malam baru sampai rumah 
aku rasa memang berbunyi la malam tu , haha 

takpa nurul , nanti ada duit lebih sikit kita holiday naa 
sekarang gigih cari duit 
ambik upah sana sini 
alhamdulillah , walaupun sikit tapi puas sebab hasil usaha sendiri 

:) 


Sunday, April 27, 2014

double busy !


minggu ni sangat sibuk 
kedai baru yang nak pindah tu semuanya buat sendiri 
kalau boleh galas mesin rumput tu , 
aku rasa memang aku tebas sendiri . haha 

hari pertama cat ruang depan dengan bilik satu 
hari kedua cat bahagian tengah dengan bilik number dua 
hari ketiga clearkan rumput kat luar rumah 
dok tengah cakar rumput tu , ada saja la yang lalu lalang tu menegur 
dah serupa minah indon la aku 
seluar penuh cat , haha . nampak dak bertapa gigihnya aku 

barang kat kedai lama tak bawak balik lagi 
esok mem suruh tidoq kat rumah dia 
nak pindah barang kat kedai lama , bawak balik ke kedai baru 
semua tu dari a sampai z , aku dengan mem ja yang setelkan 
serius , memang letih gila 

tadi mem ada kelas 
tinggal aku sorang kat rumah 
mata bila dah lepas mandi memang tak payah nak kata apa lah kan 
masuk bilik si senget tu , lena tak sedaq apa 

harap harap cepatlah setelnya 
amin 


Friday, April 25, 2014

hak


hak orang kita kena bagi 
sempit macam mana pon , kalau kita tak bagi hak orang 
memang hidup tak kan senang 

dah terbukti 

peringatan untuk aku sama 



Thursday, April 24, 2014

pindah


makin jauh la aku pi kerja lepas ni 
kedai dah pindah dari peruda ke simpang kuala 
dari 20 minit jadi 30 minit 
simpang kuala selalu sesak bila dah petang 
tu yang aku malas nak masuk ke sana 
so aku decide , pagi pagi lalu jalan biasa 
petang nak balik naik highway , ha senang 

tadi dah cat kedai baru , barang kat peruda dah clearkan dah 
gila kau , penat gila 
melecet tangan aku pegang batang cat tu 
mana tak melecet , dari pukul 9 sampai 5 kot 
haha . mana pernah aku cat sendiri 
kalau ada pon , dulu sekadar main main ja 
dah penat , bagi ja arahan kat adik aku 
dia setelkan semua 

tinggal bilik kedua dengan ketiga ja tak setel lagi 
sabtu ni sambung balik 
tadi lepas balik memang aku terlena terus 
tersedar bila mak aku ketuk pintu bilik ajak keluar makan 
kalau tak ingat pasal makan 
memang aku hanyut lagi 

zzz


Tuesday, April 22, 2014

dah selamat


selepas 10 minit aku update entry semalam 
abah dapat call , katanya tok dah tak dak 

inalillahiwainnalillahirajiun 

jenazah tok dibawa pulang ke rumah paklang aku 
apa aku nampak , tok seolah olah tidur dengan tenang 
mukanya tersenyum 

alhamdulillah 
proses pengkebumian berjalan lancar 



Monday, April 21, 2014

permudahkanlah


semua berlaku dengan tiba tiba 
tak terjangka lansung 
mak bagitau tok sebelah abah dah kritikal 
katanya ada ketumbuhan dekat buah pinggang 
malam tu jugak buat pembedahan dan pembedahan berjaya 
tapi , usus pecah . kuman dah merebak 

sekarang tok dah tak sedarkan diri 
doc cakap taktau tok boleh atau tidak melalui malam ini 
ya allah , sayunya aku rasa 

petang tadi aku ke hospital 
pertama kali aku jejak kaki dalam icu 
tersentak hati aku dengar bacaan yassin tanpa henti 
mungkin pihak hospital pasang bacaan yassin tu 24 jam tanpa henti 
sayup sayup suara bacaan 
ada bau wangi tapi aku tak pasti sangat sebab bau tu sat saja 
maybe bau perfume pelawat 
aku masuk situ dengan sepupu aku 
ada deretan katil , kalau tak salah aku ada 6 katil 
ada yang baca yassin , ada yang melawat 

mata tok terbuka , tapi tak berkelip lansung 
sebaknya aku tengok tok 
hanya bergantung dengan mesin pernafasan 

aku baru sampai rumah , terus aku update entry ni 
sekarang 8.00 malam 
abah dapat panggilan tok dah semakin lemah 
semua dah bersiap nak ke hospital lagi 

ya allah , permudahkan lah jalannya 



Saturday, April 19, 2014

i wish


abah janji something dengan aku hujung tahun ni 
mak pon terkejut . haha 
tak sia sia aku buat muka kesian 
tapi lambat lagi , takmau berharap sangat 
dalam hati ada bunga bunga woo ! 

tadi pi ukur baju raya 
makcik tu cakap aku nampak ada isi sikit dari tahun lepas 
haha . first time aku dengar orang kata aku naik 
selalunya -- kurusnya hang , keciknya hang 
bila makcik tu ukur aku tadi 
dah sah aku naik 1 inci dari last year 

yeay ! 



Friday, April 18, 2014

monopod


letihnya harini 
aku dah plan baik punya , sekali stuck di tengah jalan 
motor rosak lah pulak 
gigih aku call semua orang minta tolong 

lepas tu pi makeup kan si syaheed kat rumah dia 
lepas makeup aku pi cari monopod 
dah lama aku geram nak benda tu 
sampai tak lena tidoq , haha . over ! 
nasib dapat , murah lak tu daripada beli online 

dah teruja sangat nak berselfie 
kami pi kat taman rimba 
puas jugak la bergambar yang tah apa apa 
masa tu ada lah jugak orang dok berjogging 
tapi kedudukan kami masa tu jauh sikit dari orang  

tiba tiba ada dua lelaki naik motor 
dok ronda pusing pusing kat area aku dengan syaheed duduk 
makin lama dia makin dekat 
aku dah memang takut , yalah , aku dok pegang hp 
syaheed dengan handbag dia 
sekali dia samun , tak pasal pasal 

aku ajak syaheed balik 
sebab memang aku dah tak sedap hati 
tambah tambah bila tengok motor tu berlegar legar 
ada lelaki yang sorang tu cakap apa tah , aku tak jelas sangat 
syaheed nampak dia tunjuk isyarat ' good ' kat kawan dia 
aku dah memang trauma dengan kes ragut dulu tu 
lepas aku dengan syaheed naik kereta 
motor tadi pon hilang 

aku syak depa ni memang ada niat tak baik 
sebab muka pon macam tekpid 
nasib lah tuhan pelihara kami , syukur alhamdulillah 

* * *


Thursday, April 17, 2014

punch bag


kenapa lelaki suka tunjuk kuasa 
aku tak salahkan semua lelaki , tapi sesetengahnya tu yang buat aku geram 
janganlah buat perempuan macam punch bag 

ya tau , dia dah jadi hak awak 
tapi perempuan bukan lawan awak 
kalau nak beradu kekuatan pon , cari yang sama kuat 
setakat pukul perempuan , apalah sangat perempuan nak balas 
menangis ja yang mampu 
dan awak rasa puas bila dah lepas kemarahan macam tu ?

awak memang pondan 

awak sedar dak 
bila awak dah start naik tangan , awak akan buat lagi 
benda ni akan jadi kebiasaan 
awak dah tak kisah , sebab awak dah pernah buat 
dan macam biasa , si dia akan maafkan awak 

awak , 
awak memang tolol 

mungkin awak dalam keadaan tak sedar 
yalah , bila marah syaitan akan menghasut 
kalau awak jenis baran , masa marah tu ingatlah kebaikan si isteri 
takkan selama hidup sebumbung tak dak satu pon kebaikkan dia pernah buat 
tipu sangat lah kan 
tenangkan diri awak , ingat yang dia tu amanah untuk awak 

bila dah diijabkabul , semua tanggungjawab terletak di bahu awak 
awak pon dah sedia maklum 
awak lah pelindung si isteri , pendidik si isteri 
tapi kalau awak pon tak boleh diharap 
kenapa berkahwin ? sebab nafsu kah ?

jangan , jangan , jangan , jangan 
lima kali aku ulang , jangan aniaya perempuan 

* * *

sedih bila aku dengar kisah dia 
campur tangan pihak ketiga buat keadaan lagi parah 
aku rasa buat masa ni komunikasi paling penting 
duduk berdua dan berbincang tanpa ada orang ketiga 

maybe boleh pergi bercuti berdua 
tempat yang jauh dari manusia , tenangkan jiwa 
masa tu baru boleh berbincang tanpa ada tekanan dari mana mana pihak 

insyallah , niat yang baik 
allah swt akan tolong 



Friday, April 11, 2014

peneman


kalau aku sunyi mesti aku bukak belog aku dan menulis 
kadang kadang tah apa apa tulisannya 
haha -- 

dulu rajin sangat aku buat entry memasak 
pizza , kek batik , spaghetti , lasagna 
sampaikan orang tu cakap aku reti goreng nugget ngan buat spaghetti ja 
ceh , menilai luaran aku boleh laa 
ceh lagi ! 

aku teringin nak jadi macam dulu balik 


* * * 

sebenarnya aku rindu 
ya rindu 

tapi , apalah sangat rindu aku ni 

haha -- 



Thursday, April 10, 2014

tak jemu


selalunya 7.40 pagi lampu led kat hp aku berkelip 
tanda ada msg baru masuk 
aku tak baca pon aku dah tau isinya  
walaupun ayat yang sama setiap pagi , hati aku senang membacanya 
tak pernah jemu 



Wednesday, April 9, 2014

takmau


haritu ada orang cari aku . ya , ex aku 
dan aku tau dia stalk aku 
aku terangkat call dia sebab memang aku dah lama buang 
lagipun aku bukan jenis hafal number 
dia memang nak berkawan rapat dengan aku 
katanya nak cuba sekali lagi 

tapi takmau lah 

aku nak hidup dengan orang yang susah senang dengan aku saja 
dan orang tu ada dengan aku sekarang 
orang tu dah masuk tahun keempat dengan aku 
memang sekarang macam jarang sangat bersama 
tapi , tu tak bermaksud aku kena cari orang lain 
walaupun peluang depan mata 

dak , aku bukan macam tu 

tak salah kalau aku setia dan aku rasa aku dah jujur 
tak perlu aku nak susah hati apa dah 
sebab tanggungjawab di sebelah aku , aku dah buat



Friday, April 4, 2014

hari yang full


harini jumaat , cuti ! 
patutnya aku ikut konvoi ke baling 
aku teringin sangat , cat rumah 
buat tuisyen untuk kanak kanak , gotong royong untuk yang tak mampu 
tapi disebabkan sedikit masalah peribadi 
tak dapat nak join 
takpa lah , takdak rezeki lagi kot 
sempat gak singgah lambai lambai tangan kat depa yang nak pi 

lepas tu terus ke gunung bayu 
mem dah siap sedia tunggu depan rumah dah 
pi market beli ayam barang barang dapur semualah 
katanya nak buat sup untuk makan tengahari 
sedap sangat , memang aku suka 
masa kat dapur tu dipetuanya aku macam macam 
serupa aku nak kawen esok 

haha 


Wednesday, April 2, 2014

.


kalau aku ni tak kuat 
dah lama aku mati 


small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)