Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Tuesday, October 6, 2015

kembali beraksi

jumaat haritu ada buat mash potatoes / kentang putar 
lain betul perasaan kalau beli dengan buat sendiri 
haha . serius lah weh 

rasanya sedap . haha . bukan nak puji diri sendiri naa 
resepi ni pon secara kebetulan lalu kat news feed aku 
so , tergerak hati nak try 
bahan dia pon senang 

jom kita buat dengan penuh kasih sayang ! cewah 


MASH POTATOES / KENTANG PUTAR 

* * *
BAHAN A - kentang putar 

8 biji kentang ( boleh dapat seperiuk ) 
1 kotak kecil susu segar 
mentega ( ikut gerak hati )  

BAHAN B - gravy / kuah 

1 biji bawang besar ( ditumbuk halus ) **
2 ulas bawang putih ( ditumbuk halus ) ** 
2 kiub pati ayam 
serbuk lada hitam dan lada sulah 
2 1/2 cawan air 
2 sudu tepung jagung ( bancuh dengan air panas )
4 sudu mentega 

** bawang yang tumbuk tadi kena betul betul lumat tau , nanti kuah tak cantik 


* * * 
CARA CARA - kentang putar 

- kupas kentang , potong dengan saiz sama 
- rebus sehingga kentang tenggelam ( aku buat 30 minit ) 
- dah empuk , toskan 
- gaulkan kentang dengan mentega sehingga rata 
- lenyekkan sehingga lumat 
- tuangkan susu sedikit demi sedikit , lenyekkan lagi sehingga sebati 
tujuan susu untuk nak bagi kentang gebu dan rasa lebih lemak 
( aku masuk 3/4 ja sebab aku tak suka susu ) 

CARA CARA - gravy / kuah 

- cairkan mentega , tumiskan bawang yang tersedia tadi 
- masuk bancuhan tepung jagung , gaul 
- masuk 2 1/2 cawan air , kacau hingga sebati 
- masukkan 2 kiub ayam beserta dengan lada hitam dan lada sulah 
( ikut gerak hati , haha . aku pakai masuk ja ) 
- kacau sehingga kuah menjadi rata dan tidak berketul 
- last sekali tuang kuah atas kentang tadi 

sedia di makan ! 


;) 


Friday, August 21, 2015

simpati sangat


aku dengar rumah umie aka puan pinggu kena masuk pencuri 
bertabah la , sian hang 
dah la kat miri tak dak sapa , dengan anak kecil lagi 

biarkan barang yang hilang tu , barang boleh cari lain 
yang penting keselamatan family 

be strong babe !


Sunday, June 7, 2015

selit sikit


dalam dok bz gila gila 
dan lagi aku menyelit pi tengok movie ni 
pi tengok pon dah lewat 
tiket dalam pukul 10pm , pukul 10 ke bawah dah full baq hang 

san andreas 

sangat best ! 
ternganga nganga tengok dia punya efek 
memang nampak real gila 

tak dan nak sembang sembang dengan orang sebelah 
jantung dok dup dap dup dap 
pikir apa nak jadi lepas ni , haha 
dalam movie ni , anak the rock memang lawa gila 
mata dia lawa ! 

dan lagi tu . haha 


;) 


Friday, April 10, 2015

hanya pinjaman


takziah untuk mak ngah sekeluarga 
diharap tabah menjalani hari mendatang 

malam selasa haritu aku dapat berita sedih 
pak ngah menghembuskan nafas terakhir 7 april 2015 pukul 10.10 malam 
malam tu jugak aku sekeluarga bertolak ke kl 
masa dalam perjalanan , adik aku kemalangan 
dia dari perak dengan wife dia 
nasiblah tak jadi apa apa , cuma bumper belakang pecah sikit 

sampai sana dalam pukul 5.30 pagi 
jenazah ada di surau untuk kemudahan orang nak menziarahi 
memang tabik dengan ahli surau 
dari pagi sampai ke malam tak jemu depa melayan 
semuanya disediakan 

dua minggu pak ngah dalam icu 
mak baru plan nak pi melawat , tapi tak kesampaian 
dalam dua minggu tu , sehari sebelum arwah meninggal 
arwah tersedar dari koma 
tapi tak respon . maybe sebab ubat terlalu kuat 
sedar tak lama , dua hari . lepas tu dah tak sedar 
sehari lepas tu dapat berita menyedihkan ni 

semoga pak ngah ditempatkan dengan orang beriman 
amin 

:'( 




Saturday, March 28, 2015

pray for pakngah


selasa . 24 march 

masa aku balik kerja , mak bagitau pakngah masuk icu 
mak dah beli tiket bas nak teman tok pi kl 
malam tu aswad hantar mak dengan tok kat shahab 
abah tak dapat pi sebab iman exam esoknya 
malam tu agak pukul 11 lebih , mak call bagitau pakngah dah kritikal 
jantung dia dah stop 
abah call e yang kat penang bagitau keadaan pakngah 
aku packing barang , sementara tunggu e sampai 
malam tu jugak kami semua berangkat 
ambik marshitah kat perak lepas tu terus ke selayang 
e pulak demam , dalam perjalanan tu banyak kali jugak berhenti 

dah sampai sana , berehat kat rumah pak ndak kat selayang 
 pukul 12 terus gerak pi hospital 
keadaan pakngah sama macam raya tahun lepas 
tapi kali ni lagi teruk 
usus , buah pinggang , jantung , paru paru semua tak dapat berfungsi sendiri 
kena pakai mesin 
setahu aku pakngah tak dak penyakit kronik selain asthma 
dua hari aku kat sana , keadaan pakngah sama jugak 
tak sedarkan diri 

paling sedih bila pak teh buka beg kerja pakngah 
setiap hari dia catat tarikh kerja dia , apa yang perlu dibuat 
dan tarikh yang terakhir 23 mac 2015 
hari terakhir dia berkerja 
sebelum dia ke hospital , sebelum dia tak sedarkan diri sampai sekarang 
allah , sebaknya aku 

hmm . kesian makngah 
anak anak dah la semua sekolah lagi 
cepatlah sedar pakngah 
semua orang sangat sangat berharap pakngah bangun dan buka mata 

:'( 




Friday, March 20, 2015

last week


last week hanis balik alor setar 
petang tu tak dak buat apa apa 
saja makeupkan dia 


konon aku ni nak asah skill makeup aku la . ahaha . choi 
takpa , practice makes perfect 
dah siap semua 
kami plan nak tengok wayang 
cerita pon tak best sangat sekarang ni 
so , decide nak tengok cinderella 

aku sampai alor setar mall pukul 4.30 
mula mula nak tengok kat alor setar mall . pukul 6.00 
tapi ada seat depan sekali . jenuh melangut nak tengok 
lepas tu check online cinema kat jitra mall ada pukul 5.30 
pecut pi jitra mall pulak . nasiblah situ tak ramai 
sampai sana pon sebelum 5.30 

cerita sebijik macam cerita asal 
bagi aku , boleh laa . 3 bintang aku bagi 
budak budak mesti suka 
hanis nak tengok sangat , aku ikutkan saja lah 
lepas habis wayang , janji dengan ery 
dia pon kebetulan baru balik kerja 
boleh dinner sama sama , yalah , sekarang sibuk dengan kerja 
selit selit masa nak jumpa pon 

sebenarnya banyak aktiviti minggu ni 
tapi malas pulak nak cerita , haha 

:) 


Saturday, February 21, 2015

peneman


cuti tiga hari tak terasa pon . plan lain , jadinya pon lain 
takpa lah , sekurang kurangnya dapat happykan orang lain 

tiga hari aku temankan tok aku 
kelmarin aku bawak datang rumah . makan nasi kat rumah aku 
bersembang panjang dengan mak abah 
bergelak sakan , satu family ada 
rasa macam bahagianyaaaaaaaaaa . hehe 
malam tu pulak bawak makan dengan adik adik aku 
mak dengan abah tak join sebab ada kenduri 
masa nak pi makan tu aku lupa stadium ada bola 
memang sangkut lama jugak la , silap aku lalu jalan tu 
tambah pulak rasa frust tak dapat tengok bola 
lagi stress dalam kereta . haha 

petang tadi pulak bawak tok ambik angin pantai 
seronok tengok dia tersenyum ja 
puas berjalan katanya 


takpa tok , insyallah ada masa lagi kita ronda tempat lain pulak 
bila aku tengok dia seronok 
aku rasa puas hati 
yalah , tok aku yang bela aku dari kecil 
semuanya aku share dengan dia 
sekarang la aku pulak layan apa kehendak dia 
insyallah harap aku mampu tunaikan 

* * * 


last week hanim dapat baby boy , muhammad seif addin namanya 
4 tahun penantian , alhamdulillah 
tahniah hanim ! 
syaheed pon dapat anak buah pertama , tahniah syaheed ! 

semuanya benda baik 
happynya ! 


;) 



Tuesday, January 27, 2015

trip bajet


phew . lepas up satu entry ni 
aku nak lena . bayar balik tidur aku 
letih tapi berbaloi 
trip main redah namanya 
kalau nak orang bawak memang tahun bilanya tak tau 
so aku decide pi sendiri . senang . haha 

tak plan pon sebenarnya 
esok nak pi , malam ni baru plan nak kemana 
ha , tudia . last minit punya percutian 
alor setar - lumut - ipoh - alor setar 
aku drive sendiri , first time kot jauh macam ni 
dah la main redah ja tak tau jalan . pakai waze , tu pon ting tong 
agak taktau nak exit mana , tanya ery 
nasib dia ada 

check in pukul 3 kat teluk batik 
stay berdepan dengan pantai teluk batik 
dia cakap kalau nak tengok astro kena add rm30 
buat apa kan , aku mai sini bukan nak tengok tv 
aku cakap aku tak mau tambah 
bila aku tak mau , maknanya aku tak dapat la remote tv 
memang bila masuk bilik , ada tv ja , remote satu apa tak dak 
haha , adoi . sunyi sepi satu bilik tu 
dah macam mana nak bukak tv bila remote tak dak 
aku godek godek tv tu , last sekali boleh tengok tv 


menyesal stay sini 
dapat tau pon pakai google , sejam lagi nak sampai 
pi call pastu ambik bilik , haha 
dah la bilik tak segak , dalam google kemain lagi cantik . haha 
padahnya , duduk la bilik penjuru nun hujung sana 
jauh gila ha bilik aku dapat ni . mau semput jugak nak jalan 
nak turun bawah kena pikir 10 juta kali . haha

petang tu aku mandi pantai 
hari minggu , ada la jugak orang . tapi tak ramai 
mandi pon selesa jugak 
malam tu lepas maghrib aku dengan anis dengar bunyi cengkerik ja 
krik krik krik 
dua dua terlena . haha . malam tu memang lepak atas katil ja 
tak keluar mana mana . makan roti ja 
letih weyy . 5 jam perjalanan . mana aku berhenti lansung 

esoknya bangun awal pagi 
ambik angin kat pantai dulu . masa ni la nak bergambar pon 
petang sebelum tu dua dua excited nak mandi 
handphone semua tinggal kat bilik 


kami plan nak ke lost world pulak , gerak dari lumut dah nak dekat pukul 9 jugak 
sampai lost world pukul 10 lebih macam tu 
breakfast pon dalam kereta ja 
kiranya percutian kali ni semuanya makan ikut mana yang boleh 
haha . bajet la katakan 


masa tengah nak sewa pelampung tu kan 
ada abang tu tanya dari mana , aku jawablah alor setar 
dia sungguh sungguh tak percaya 
' huish , kira boleh tahan korang dua ye ' 
maybe dia tak percaya bila tengok kami dua badan kecik molek macam ni 
haha . aku sendiri pon tak percaya boleh buat kerja gila macam ni 
orang kat sana memang sporting , peramah 
paling tak boleh blah kan 
ada mainan yang gelongsor dengan pelampung . ada 4 gelongsor 

* * *

xx : adik naik atas bawak pelampung ni . mintak abang kat atas tu 
naik gelongsor number 1 . tak la takut sangat 

-- dengan gigih aku dengan anis naik atas , memang tinggi gila 
meleret nak naik bawak pelampung besar tu -- 

anis : abang , kami nak naik yang paling senang 
xx : ha , naik yang hujung ni 

-- dalam kepala aku yang hujung tu mestilah number 1 -- 

anis : yang ni yang tak takut tu kann ? 
xx : haa , naiklah 

-- bila aku dengan anis dah ready naik , tunggu dia tolak ja 
tiba tiba abang tu cakap . . . --

xx : sebenarnya yang ni lah yang paling extreme 

aku dengan anis ternganga . lepas tu abang tu tolak pelampung 
ya allah . menjerit aku dalam terowong tu 
gila takut . aku pejam mata ja . macam nak tercabut jantung 
memang takut gila . berpusing macam nak terbalik 
lama gila nak sampai bawah 
bila sampai bawah memang tercungap . haha . takut 

xx : eh , kenapa naik yang extreme ni ? 
anis : abang atas tu tipu 
xx : nak naik lagi tak -- sambil gelak 

memang tak aaaa . haha . bengang ja kena tipu 

* * * 

lepas dah puas mandi aku jalan jalan area lost world tu 
memang best . dapat tengok aktiviti kat situ 
dapat naik roller coaster 
tak laju sangat macam aku selalu naik , tapi sekali dia menyenget 
aku menjerit jugak . haha 

masa aku tengok depa dok bagi makan harimau , 
ada brader yang jaga sound system kat sebelah tempat kami duduk 
anis tegur ,
' wehh nurul , cuba hang tengok , muka macam ery '
aku pon curi curi tengok . sekali sama gilaaa . haha 

muka tak dapat nak wefie dengan burung unta 
dia lari , haha . geram aku 

dah fed up nak ikut burung tu , sekali dia pon join jugak . haha 
kemain kau kann 


agak dalam pukul 5 , aku gerak balik kedah
memang main panas dua hari kat sana 
mandi pantai satu hal . memang sunburn teruk 
aku harap trip lepas ni boleh stay lama sikit 
tak puas setakat tidur semalam 

serius , aku bagitau 
buat kerja gila macam ni memang best ! 

;) 


Friday, January 23, 2015

teringin habis


dua tiga hari lepas aku ada post gambar ubi kentang kan 
post kat wechat , kat instagram 
siap google lagi pasal gambar tu nak tau kat mana ada jual 

tadi dah teringin sangat , pi tesco 
beli ubi kentang . haa , puas hati . buat sendiri . haha 
simple ja pon , sapa sapa pon boleh buat 


hasselback potatoes nama dia 
yang hitam tu bukan hangit tau , yang tu lada hitam 
walaupun rupa macam ni tapi sedap . nanti nak repeat lagi . haha


* * * 

-- HASSELBACK POTATOES -- 

BAHAN BAHAN 

ubi kentang US , mentega , garam , lada hitam , mozzarella cheese 

CARA CARA 

potong ubi kentang tu selapis selapis , jangan bagi putus terus 
lepas tu sapu dengan mentega 
lumur garam secukup rasa kat ubi kentang tu 
lada hitam pon sama , tumbuk sikit lepas tu letak bagi rata 
bakar suhu 200c dalam 40 minit 
lepas tu tabur cheese , nak lagi rasa 
tabur sekali lagi lada hitam yang dah ditumbuk 
aku jenis suka lada . tu yang letak banyak kali , hehe 
bakar lagi 15minit 

siap dimakan ! 

:) 


syaheed !


siti nur syahiidah mahfuz aka. syaheed 

dulu masa sekolah aku tak rapat lansung dengan dia 
walaupun satu kelas dari form 1 sampai form 5 
belagak kemain . senang cerita memang tak kawan lah 
aku pon taktau pasepa . haha 

ditakdirkan satu hari aku dapat masuk polimas 
dalam minggu kedua , syaheed baru dapat masuk 
sama course dengan aku pulak tu -- architecture 
baru mula nak berbaik , haha 
dan akhirnya berkawan baik sampai sekarang 


masa aku susah senang , dia selalu ada 
terima kasih sebab jadi sahabat terbaik yang aku ada 
entah la . bila fikir balik 
macam tak terbalas ja apa saja pertolongan dia dekat aku 
dan aku doakan perancangan dia nanti dipermudahkan 

insyallah 

:') 


Thursday, January 22, 2015

satu pakej


masa aku makan tengahari tadi ada anak kucing 
kurus kering , jalan pon terketar ketar 
kesian sangat . ada dua ekor . aku panggil pon dia buat tak tau ja . haha 

lepas tu kan , ada sorang mamat ni . dia tengah tunggu order 
berkulit cerah , tinggi lampai , pakai myvi , hensem 
haha , bukan aku nak cerita ciri ciri dia 
tapi aku nak cerita sikap dia 
jarang ada kat orang lelaki 

makanan dia dah siap , dia bungkus saja 
masa dia nak balik , dia singgah kat meja depan aku 
tengah bahagi bahagikan makanan 
dia tinggalkan sebungkus atas meja tu 
yang lain dia masukkan dalam kereta . aku pon pelik 
rupa rupanya yang sebungkus tu ada ayam goreng 
dia bagi anak anak kucing yang terketar ketar tadi makan 

terkedu aku 
semoga dia dimurahkan rezeki 


:') 



small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)