Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Friday, October 23, 2015

ganti lama


jem sat haritu 
hp rosak , RAM dia problem . nak repair makan ratus jugak 
baik aku beli yang baru . ye dok 
berbaloi jugak rosak sebab lama jugak aku pakai . 24/7 kata kau 
jatuh tak terkira dah . memang tahan samsung s3 tu 
kalau aku jadi hp tu , mau jugak aku jerit 
AKU PENAT LA WEYYYY . SUDAH SUDAH LA NGADAP AKU ! 
hahahaha

tapi jenuh jugak nak cari ganti yang baru 
pinjam hp merata 
yalah , pinjam hp orang mana boleh lama lama 
tak sedap lah kan 

dalam dua hari , pikir mana nak cari duit seketoi masa tu jugak 
setelah bahagi bahagi duit makan , duit minyak , duit nak bayar itu ini 
haih , tunggu hujung bulan lah . redha 
sabar nurul , pakai ja apa yang ada 
dan tiba tiba abah bagi sumbangan sikit , haha 
senyum sampai ke telinga lah jawabnya . thanks abah 

malam tu keluar makan dengan senget tu 
asalnya nak dinner ja 
tetiba dia ajak pi cari hp baru 
ish dia ni , duit aku baru berapa kerat . mana nak cukup 
rupa rupanya dia nak tambah mana yang tak cukup tu 
banyak kot , kesiankan dia pon ada 
tapi memang malam tu hati kembang setaman lah 
hahahahaha 

tadi senyum sampai ke telinga , 
sekarang ni senyum sampai ke bulan dah 
sebab baru susah hati sehari dua , dah dapat ganti yang baru 

haha 
ramai jugak yang sayang aku 

terima kasih 

;)


Tuesday, October 6, 2015

kembali beraksi

jumaat haritu ada buat mash potatoes / kentang putar 
lain betul perasaan kalau beli dengan buat sendiri 
haha . serius lah weh 

rasanya sedap . haha . bukan nak puji diri sendiri naa 
resepi ni pon secara kebetulan lalu kat news feed aku 
so , tergerak hati nak try 
bahan dia pon senang 

jom kita buat dengan penuh kasih sayang ! cewah 


MASH POTATOES / KENTANG PUTAR 

* * *
BAHAN A - kentang putar 

8 biji kentang ( boleh dapat seperiuk ) 
1 kotak kecil susu segar 
mentega ( ikut gerak hati )  

BAHAN B - gravy / kuah 

1 biji bawang besar ( ditumbuk halus ) **
2 ulas bawang putih ( ditumbuk halus ) ** 
2 kiub pati ayam 
serbuk lada hitam dan lada sulah 
2 1/2 cawan air 
2 sudu tepung jagung ( bancuh dengan air panas )
4 sudu mentega 

** bawang yang tumbuk tadi kena betul betul lumat tau , nanti kuah tak cantik 


* * * 
CARA CARA - kentang putar 

- kupas kentang , potong dengan saiz sama 
- rebus sehingga kentang tenggelam ( aku buat 30 minit ) 
- dah empuk , toskan 
- gaulkan kentang dengan mentega sehingga rata 
- lenyekkan sehingga lumat 
- tuangkan susu sedikit demi sedikit , lenyekkan lagi sehingga sebati 
tujuan susu untuk nak bagi kentang gebu dan rasa lebih lemak 
( aku masuk 3/4 ja sebab aku tak suka susu ) 

CARA CARA - gravy / kuah 

- cairkan mentega , tumiskan bawang yang tersedia tadi 
- masuk bancuhan tepung jagung , gaul 
- masuk 2 1/2 cawan air , kacau hingga sebati 
- masukkan 2 kiub ayam beserta dengan lada hitam dan lada sulah 
( ikut gerak hati , haha . aku pakai masuk ja ) 
- kacau sehingga kuah menjadi rata dan tidak berketul 
- last sekali tuang kuah atas kentang tadi 

sedia di makan ! 


;) 


Tuesday, September 22, 2015

surprise haha


haritu masa keluar sama , dia nak cari kasut 
tapi bundle tu tak buka 
hasrat nak cari kasut tu terbantut 

bila sampai rumah 
aku try search kasut lelaki 
aku taktau taste lelaki macam mana 
cari punya cari , aku jumpa design yang ramai orang order 
aku try tanya , ingatkan ready stock , tapi pre order 
dalam 2 - 3 minggu baru dapat 
okeykan ja lah 
aku setelkan payment , dan tunggu barang sampai kat dia 




saja tak bagitau dia 
konon macam nak surprise lah kan
harap dia suka 

* * * 

aku tak pandai nak buat orang happy 
sebab aku tak pernah buat macam ni kat orang 
haha . first time kot 

walaupun taste aku teruk 

:)


Saturday, August 22, 2015

pesta bola


tahniah kedah 
juara liga perdana , dah boleh masuk liga super dah 
yeay ! 

semalam pulun cari live 
tajam ja mata nampak dia tulis live streaming , cepat cepat aku klik 
tapi . tengoklah apa aku dapat 
* klik kat pic kalau mata tak berapa nak nampak . haha 


 ahahaha . kena troll 
k fine ! 

masa game tengah jalan , saja saja bet dengan ery 


haha . dia kata 3 -1 . aku teka 2 - 1 
last sekali dua dua tak betul . yang betulnya 5 - 1 
haha . padan muka . takpa . janji kedah menang 

lepas tu tetiba membe aku sorang ni pulak massage 


amboi . stalker ka camna 
nampak sangat news feed dia penuh status aku 
HAHAHA . kannn 

;D 


Friday, August 21, 2015

simpati sangat


aku dengar rumah umie aka puan pinggu kena masuk pencuri 
bertabah la , sian hang 
dah la kat miri tak dak sapa , dengan anak kecil lagi 

biarkan barang yang hilang tu , barang boleh cari lain 
yang penting keselamatan family 

be strong babe !


Friday, July 24, 2015

kena sumpah


haritu aku send kat dia yang ni 


ala ala perbandingan la kan 
dulu berisi sikit , sekarang dah kurus nakkk oi . haha 
seronok kemain sebab dah kurus 

lepas tu , nak tau apa aku dapat 
aku dapat ni haaaaaa 


tak memasal aku disumpah jadi macam ni 
dieditnya aku jadi gemok 
sepuluh hari sepuluh malam aku gelak 

hahahaha 

:'D 




Wednesday, July 22, 2015

enam hari


hello bebeh ! 
pertama kali , selamat hari raya aidilfitri 
minta maaf diatas segala kekurangan bahasa , kertelanjuran kata 


sehari sebelum raya ambik anis kat tol as utara 
pi rumah ery , hantar baju . lepas tu terus balik 
kuih raya aku laku tahun ni . tahun depan boleh buat banyak lagi 
hehe 

jaga jaga , entry paling terpanjang nak masuk ! 
sumber gambar dari hp orang sekeliling 
aku tak snap lansung pakai hp aku , taktau pasepa 
heheheh 

* * * 

1 SYAWAL 



seperti biasa pagi tu bermaaf maafan 
tapi yang tinggal kat rumah aku dengan iman ja 
e balik rumah mertua , aswad kena kerja 
so , rasa macam sunyi sikit 
selalu aswad lah yang sibuk nak bergambar , selfie bagai 
kali ni macam sunyi sikit 
macam mana kalau semua dah kawin kann . lagi lahh 

lepas dah setel kat rumah , abah suruh aku keluar dulu 
abah dengan mak nak tunggu iman beraya 
maka , lambat lagi lah nak keluar berjalan 
dah sampai rumah tok aku 
malangnya tak dak sapa , haha . kesian . call tak dapat 

lepas tu pi taman nuri dengan anis , kat rumah lama aku 
happening sangat 
aku pon jarang jumpa jiran jiran aku ni 


yang ada dalam gambar ni 
nuqman , anis , kekda dengan anaknya , rahimi aka remy , mira dan suaminya el 
oh lupa , esoknya raya kedua remy nak bertunang 
sempat jugak aku bz body dengan hantaran dia , hehe 
selamat bertunang jiran ! 

dalam kereta dok pikir nak pi rumah sapa lagi 
adik beradik aku dah berhimpun kat rumah pakcik aku 
tapi macam jauh nak kena patah balik ke jitra 
lagipon rumah pon aku dah tak ingat 
sebab banyak perumahan baru naik kat area situ 

 pi rumah azlia , ambik dia lepas tu singgah rumah hanim 
alololo . anak dia comel gila kot 
putih melepak , kening terbentuk elok 
aduh . geram ! 


lepas tu pi rumah sarah , dan lokasi terakhir 
rumah sepupu aku faezah 
siap dapat duit raya lagi kauu ! haha , malu aku 
dah tua tua dapat lagi 

* * * 

2 SYAWAL 

hari raya kedua aku demam 
tiada gambar raya 
yang aku tau , aku . . .

zzz 


* * * 

3 SYAWAL 

ingatkan nak baik dah demam 
rupanya dok blur lagi 
pagi tu adik beradik aku penuh datang beraya 
idatul whasapp , bagitau nak mai beraya 
aku okey kan saja , dia cakap nak mai tengahari 
yang ery pon sama , dia cakap dah gerak dah 
eh , memang rancang ka macam mana depa ni 
kelam kabut aku bersiap , haha . hilang demam aku 

masa tu aku ada salah faham sikit dengan ery 
malas betul nak layan 
nah , belanja satu gambar senget tu 


aku tak bagi mai rumah , dia nak mai jugak 
siap tangkap gambar bukti dia dah ada area rumah aku 
dia tunggu lama kot kat luar , aku malas nak reply 

-- biaq lah , aku tak suruh mai pon , nanti balik lah tu 
dia send lagi gambar 


aku macam nak marah , tapi bila tengok gambar yang dia bagi 
aku rasa nak tergelak lah pulak 
hahahahaha 

lepas sedara aku balik , idatul dengan husband dia sampai 
ery pon bergandingan dengan depa 
ah , ingat aku nak bagi senyuman manis , lagi aku jeling ada lah 
hahahahaha 

lepas depa balik , ery ajak keluar 
aku pon ikutlah , sebab esok tu dia dah nak kena kerja 
mula mula berangin lagi . pi sana tak mau , pi sini tak mau 
lepas kena rasuah dengan terminator , choc blend , popcron 
terus angin aku baik . godzilla dah jadi teletubies 
hahaha . teruk betei akuuu ! 

tiada gambar , sebab awal tu godzilla tiada mood 
haha 

* * *
4 SYAWAL 


harini ada open house rumah syaheed 
kemain bersiap kalah mak datin 


first time pakai lipstick merah menyala 
konon nak macam classic sikit la kan . haha . konon laaa 
azlia whatsapp aku nak pakai baju apa 
aku suruh dia pakai skirt pendek . hahahaha 
kat sana ada kambing golek . nasi beriani . ais kacang . peh sedap ! 


lepas rumah syaheed , pi rumah sedara anis 
kat limbong kapal , kemain sembang bisnes 
aku ni tukang angguk ja lah , haha 

lepas tu singgah tesco beli barang dapur sikit 
malam tu tak jadi nak tunjuk skill kat dapur sebab e nak belanja 
hahaha , alasan boleh diterima kot 

* * * 

5 SYAWAL 

awal pagi dah bangun 
nak pi makeup dekat kota sarang semut , job bertunang 
hujan lebat sangat pagi tu , sanggup ku redah kesejukkan demi kerja 
haha . drama sangat 


orangnya dah memang putih gebu 
tak susah sangat nak handle muka cust ni 
alhamdulillah , semua lancar 


* * * 

sekian laporan raya untuk tahun ni 

;) 



Friday, July 10, 2015

sinar bling bling


akhirnya baju raya aku yang direject haritu ada sinar harapan 
haha . dramatik sangat . mem nak tolong buatkan 
lepas tu dia sponser sepasang lagi 
mak aku pon sponser sepasang . ura ura , ada lagi sepasang 
colour , RAHSIA . haha 


yang atas ni ery sponser , dia bagi kemeja dengan handbag 
aduh , terharu gila kot . dah la mahal 
aku dah tolak , dia kata dia happy dapat bagi aku semua ni 
lepas dah tanggungjawab untuk raya ni katanya 
lepas tu dia bagi duit minyak untuk pi kerja esok 

lap air mata -- sangat tacing okey 
aku dah tengok dia bersusah payah untuk semua orang 
dia patut rasa kesenangan ni 

aku bukan pandang jenama sangat 
asal murah aku beli ja , boleh dapat banyak pasang 
tapi apa pon murahnya rezeki aku tahun ni 
rasa macam retis pulak bila ada banyak sponser , hahahaha 

terima kasih semua 
baru nak bersedih , sebab tak rasa nak raya 
aku yang jahat berprasangka buruk 
tengok tengok allah bagi rezeki ni 
syukur 


:')


Wednesday, July 1, 2015

bye2 baju


malam ni aku malas nak buat kerja 
biaq kerja menimbun . aku nak rehat malam ni 
padan muka aku jugak nanti 
haha . biaq 

banyak hari dah aku pulun ! 
siang malam . paksa diri 
ada rezeki pon aku suka mengeluh . teruk betul aku ni 

-- berhuhu 

cerita pasal baju raya 
tak tau macam mana jadi . tailor tu mintak tangguh 
waaaaa !
aku hantar dah lama kot , sebulan sebelum puasa 
dia tu kawan aku jugak 

-- berhuhu lagi 

tu laa , dah pesan suruh buat awal awal , takmau 
ketegaq 
mangsanya aku jugak 
kesian aku kannnnnnnnnnnnnn 


:'( 



Friday, June 26, 2015

terima kasih


ada orang cakap mula mula kenal boleh la sweet sweet 
dah lama kenal , dibuat macam sampah 
msg pon dua tiga kerat ja 
maybe la , sesetengah orang macam tu 
tapi alhamdulillah hubungan aku tak macam tu 
dan aku harap berterusan selamanya 

so far semua baik baik ja 
dari mula kenal , sampai sekarang dia selalu msg , masih sweet lagi 
dan suka buat aku tergelak sorang sorang 

bagi aku dia tak banyak berubah dalam 5 tahun setengah ni 
dulu aku selalu emo , haha . sekarang aku lebih cool . konon la 
tapi selalu jugak aku nak cari gaduh 
seperti biasa , 
dia selalu dapat PIALA dan selalu attach gambar piala dia 
-- hahaha . hanya dia ja yang paham 

dulu aku tak banyak sabar 
yang aku tau , apa aku nak mesti dapat 
aku suka memaksa . aku banyak keburukan 
dia terima aku dengan kekurangan aku 

sekarang , aku banyak belajar . aku dah dapat pengajaran 
hidup ni kena banyak sabar , aku belajar dari dia banyak benda 
kalau kita nak sesuatu , kita kena selalu memberi 
yang tu paling ketara dengan sifat dia 

tipu lah , kalau nak 24 jam bahagia 
suami isteri pon berkelai baling periuk belanga 
tambah tambah aku ni 
haha 


tak pernah berkira untuk aku 
selalu ada masa susah 
kalau ada apa apa , dia berusaha nak menjaga hati aku 
haha . aku nampak yang tu 

walaupun sekarang tak banyak masa 
stay jauh sikit dari aku 
busy sangat dengan kerja . balik pon malam malam 
dia tetap curi masa untuk aku 

tak terbalas jasanya , terima kasih sayang 
semoga tuhan mempermudahkan jalan kita 


;) 



Tuesday, June 16, 2015

baju baju


lupa nak bagitau 
sapa sapa nak tengok design baju pengantin , baju raya 

search kat fb : faizah bridal gallery 

;) 


Sunday, June 14, 2015

kembali


haluuu 

khamis ni dah nak puasa 
baju baju pengantin dah setel 
sekarang bz dengan baju raya pulak 
ada nak bunga sana bunga sini . haha . macam macam pesyen 

baju raya aku satu dah siap 
tahun ni entah berapa pasang . aku pon taktau . haha 
biasa la , jenis buat last minit 
sedar sedar 10 pasang . mana tau kann . haha 
konon la 

minggu minggu sebelum ni 
tiga kali seminggu aku keluar jogging 
lepas jogging , haaa segar gila , fresh ! tidur malam pon lena 
sesekali keluar , dapat cuci mata sekali . eh ! hehe 
entah macam mana boleh terfikir nak pi jogging 
aku bukan jenis bersukan sangat . kasut sukan pon tak dak 
satu hari tu , gigih keluar . cari kasut sampai dapat 
tak kira ! jogging bukan untuk kurus 
aku dah memang sedia kurus dah pon 
saja nak release tension 
tengok padang golf , pokok pokok , orang dating . eh ! haha 
menyempat ! 

* * *

selamat berpuasa semua ! 
maafkan aku kalau aku ada salah kata apa apa 
semoga kita semua diberi keberkatan dalam hidup kita 
sepanjang bulan ramadan ni 

amin 

;) 




Sunday, June 7, 2015

selit sikit


dalam dok bz gila gila 
dan lagi aku menyelit pi tengok movie ni 
pi tengok pon dah lewat 
tiket dalam pukul 10pm , pukul 10 ke bawah dah full baq hang 

san andreas 

sangat best ! 
ternganga nganga tengok dia punya efek 
memang nampak real gila 

tak dan nak sembang sembang dengan orang sebelah 
jantung dok dup dap dup dap 
pikir apa nak jadi lepas ni , haha 
dalam movie ni , anak the rock memang lawa gila 
mata dia lawa ! 

dan lagi tu . haha 


;) 


Thursday, May 21, 2015

jangan cari


belog terabai seketika . sedang busy 
harap maklum 

:D 


Tuesday, May 5, 2015

eh , dah putus


semalam aku bergaduh dengan ery 
marah tahap taktau nak habaq dah . menangis bagai sorang sorang 
dia pon sama , dah keluar ayat macam macam dah 
aku dah nekad 

KITA PUTUS ! 

semuanya berakhir begitu saja 
cinta disemai layu akibat kemarau panjang 
lepas tu aku tidur dengan mata yang bengkak 

pagi yang hening . . . 

bipp . bipp
eh , ada wassap masuk 

' morning b , sayang nak pi kerja dah ' 

krik krik krik 

dia buat macam tak dak apa 
lepas tu , aku pon buat macam tak dak apa jugak lah 

' baik sayang , b dah sampai kedai ' 

kah kah kah

sangat tragik kan 
setiap bulan akan ulang episod cinta tersungkur ni tanpa rasa jemu 
selalunya awal bulan lah 

haha 

:')


Sunday, April 19, 2015

make up tunang


hari sabtu lepas makeupkan kawan aku 
dia bertunang 
setakat simple boleh la , tak pandai lah nak over sangat 
aku pon dalam proses belajar lagi 


selamat bertunang pojan ! 

banyak kerja sangat 
semuanya nak kawen bulan mei 
dua dress dah siap 
yang lain lain dok menunggu nak letak lace dengan beads. fengsan 
makan tengah hari pon tunggang langgang 

haip nurul , tak baik merungut . rezeki tuuuu 
huhu . alhamdulillah 

:) 


Friday, April 10, 2015

kejar panggung



gigih nak tengok fast and furious 7 
dari haritu tiket habis 
dah la jumaat ja yang free 
ery cuti harini . cepat cepat aku ajak dia 
katanya kat as mall tiket dah full 
yang ada pon midnight 
try nasib kat jitra mall pulak , nasib baik lah ada 
tu pon tinggal sikit ja yang kosong 

pehhh , patut lah cepat habis 
memang best gila kot . dari start sampai habis ternganga aku tengok 
kalau ada sepuluh bintang , sepuluh aku bagi 
harap harap ada fast and furious 8 lepas ni 


dia belanja semuanya , hehe 
gaji pertama dia . dia bagi pulak duit tambahan 
lepas la untuk aku seminggu 
thanks senget 

;) 


hanya pinjaman


takziah untuk mak ngah sekeluarga 
diharap tabah menjalani hari mendatang 

malam selasa haritu aku dapat berita sedih 
pak ngah menghembuskan nafas terakhir 7 april 2015 pukul 10.10 malam 
malam tu jugak aku sekeluarga bertolak ke kl 
masa dalam perjalanan , adik aku kemalangan 
dia dari perak dengan wife dia 
nasiblah tak jadi apa apa , cuma bumper belakang pecah sikit 

sampai sana dalam pukul 5.30 pagi 
jenazah ada di surau untuk kemudahan orang nak menziarahi 
memang tabik dengan ahli surau 
dari pagi sampai ke malam tak jemu depa melayan 
semuanya disediakan 

dua minggu pak ngah dalam icu 
mak baru plan nak pi melawat , tapi tak kesampaian 
dalam dua minggu tu , sehari sebelum arwah meninggal 
arwah tersedar dari koma 
tapi tak respon . maybe sebab ubat terlalu kuat 
sedar tak lama , dua hari . lepas tu dah tak sedar 
sehari lepas tu dapat berita menyedihkan ni 

semoga pak ngah ditempatkan dengan orang beriman 
amin 

:'( 




Friday, April 3, 2015

kiki lala


sebelum ni ada ja sekor kucing kat belakang rumah aku 
selalu mintak makan 
dia dah cam dah , kalau dengar bunyi pintu 
terus dia lari tunggu depan pintu . meow meow tak henti henti 
belagak sikit kucing ni . aku beli makanan kucing , sentuh pon dak 
dia tak makan . tak suka makanan yang segera ni 

dua hari lepas dia bawak anak dia 
baby lagi , jalan pon tak betul 
comey sangat kot , gebu ! 
nasib la dia tak beranak kat rumah aku 
mak dengan abah payah sikit , takut busuk rumah katanya 
nanti berak , sapa nak basuh . haha 

pujuk punya pujuk , abah bagi letak kat luar ja 
abah letak depa dalam kotak 
tapi , dua tiga harini ni asyik hujan petang 
kotak pon dah hancur kena hujan 
anak kucing tu pulak asyik jatuh longkang . dah dua kali jatuh 
akhirnya abah bagi bakul . letak tiga beranak dalam tu 
sebelah pintu dapur . tapi luar jugak lah . dalam pagar 
sebelum ni luar pagar , kalau hujan memang tempias 

tapi 
syarat tak boleh masuk dalam rumah tu berkuat kuasa lagi . haha 

nah tengok , comel kann 

;) 


small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)