jumaat haritu ada buat mash potatoes / kentang putar
lain betul perasaan kalau beli dengan buat sendiri
haha . serius lah weh
rasanya sedap . haha . bukan nak puji diri sendiri naa
resepi ni pon secara kebetulan lalu kat news feed aku
so , tergerak hati nak try
bahan dia pon senang
jom kita buat dengan penuh kasih sayang ! cewah
MASH POTATOES / KENTANG PUTAR
* * *
BAHAN A - kentang putar
8 biji kentang ( boleh dapat seperiuk )
1 kotak kecil susu segar
mentega ( ikut gerak hati )
BAHAN B - gravy / kuah
1 biji bawang besar ( ditumbuk halus ) **
2 ulas bawang putih ( ditumbuk halus ) **
2 kiub pati ayam
serbuk lada hitam dan lada sulah
2 1/2 cawan air
2 sudu tepung jagung ( bancuh dengan air panas )
4 sudu mentega
** bawang yang tumbuk tadi kena betul betul lumat tau , nanti kuah tak cantik
* * *
CARA CARA - kentang putar
- kupas kentang , potong dengan saiz sama
- rebus sehingga kentang tenggelam ( aku buat 30 minit )
- dah empuk , toskan
- gaulkan kentang dengan mentega sehingga rata
- lenyekkan sehingga lumat
- tuangkan susu sedikit demi sedikit , lenyekkan lagi sehingga sebati
tujuan susu untuk nak bagi kentang gebu dan rasa lebih lemak
( aku masuk 3/4 ja sebab aku tak suka susu )
CARA CARA - gravy / kuah
- cairkan mentega , tumiskan bawang yang tersedia tadi
- masuk bancuhan tepung jagung , gaul
- masuk 2 1/2 cawan air , kacau hingga sebati
- masukkan 2 kiub ayam beserta dengan lada hitam dan lada sulah
( ikut gerak hati , haha . aku pakai masuk ja )
- kacau sehingga kuah menjadi rata dan tidak berketul
- last sekali tuang kuah atas kentang tadi
sedia di makan !
;)
0 komen:
Post a Comment