Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself

tebusan

Tuesday, July 30, 2013

untuk manusia tadak hati perut


aku tau la mak hang suka bagi macam macam kat aku 
perlu ka nak mengata sampai ke mak bapak aku 
aku ni tadak la sampai tahap kebulur sangat nak kan semua tu 
aku ni jaga hati orang tua tu 
dia bawak makan , aku makan , dia bagi barang , aku pakai 

oh ! sebab hang anak dia , lepas tu aku tak layan hang 
perlu ka hang ungkit semua mak hang bagi kat aku 
perlu ka mengata mak bapak aku tak bagi aku makan pakai 

masa first time hang halau aku dari situ 
aku ikut cakap hang , aku keluar dari kedai tu 
aku cari kerja lain , aku lari macam tu saja dari mak hang 
dah setahun aku blah , mak hang mai cari aku balik 
aku ingat lagi pagi tu mak hang call aku 
merayu suruh aku kerja balik 
masa tu tok hang sakit , masuk wad 
sebab kesian , sebab simpati , sebab rasa bersalah 
aku tinggal kerja aku yang dah buat aku senang 
untuk kerja dengan mak hang yang buat aku sesak tiap tiap bulan 

pasaipa aku balik ?!
sebab aku kesiankan orang tua tu 
orang tua tu nak ajar aku macam macam 
apa yang hang tau 
tiap tiap hari dia plan untuk masa depan aku 
orang tua tu nak sangat tengok aku pandai segalanya 
hang senang senang kata aku nak ambik harta mak hang 
hang kata aku pengemis . hang kata aku tukang sapu 
aku ingat setiap ayat hang yang hina aku 

kalau aku tak layan hang 
ringan ja mulut hang nak menghalau aku 
bila aku tak ikut , hang kata aku ni harapkan duit mak hang 
aku rasa hang pon tau berapa lah sangat aku dapat 
aku tak kisah pasal duit 
duit boleh dicari 
hang pon tau aku susah payah cari duit buat partime 
macam tu ka aku nak kikis duit mak hang 

takpa , aku sabar 
tiap tiap hari mak hang mai kedai puji anak dia yang sorang ni 
aku senyum ja . yalah , anak dia semuanya baik
aku sikit pon tak mengadu apa yang hang dah buat 
aku tau , harapan mak hang ada dekat hang 
sebab aku nak jaga hati dia , aku simpan caci maki hang 

satu ja aku nak pesan 
hang boleh hina aku 
tapi jangan hina mak bapak aku ! 



2 komen:

Anonymous said...

Yela yela. time ne ja aku marah kat hang.. esok lusa aku sayang hang balik noh...kui3

nurul wahida said...

untuk manusia tadak hati perut noor khairi anak ismail....

small rss seocips Music MP3
reason(autumn in my heart)